Kenapa Nabi Isa yang Dipilih Allah untuk bunuh Dajjal, Bukan Nabi Muhammad SAW

Tolong share  - Sahabat tolong share, Dajjal di katakan kafir dan sangat jahat pembawa fitnah di akhir zaman, kelak akan muncul menjelang kiamat. Pada saat itu tiba nabi isa akan muncul karena di perintahkan Allah untuk membunuh dajjal, Lalu kenapa Nabi Isa bukan nabi Muhammad yang di perintahkan, berikut ulasannya

ilustrasi dajjal


Begini kisahnya…..Apabila hari kiamat hampir tiba nanti Allah akan turunkan Nabi Isa untuk menghancurkan Dajjal…Kenapa Allah memilih Nabi Isa..?


Ustaz kata, Nabi Isa diturunkan untuk baginda membersihkan namanya, berkaitan peristiwa baginda disalib… Selain itu, sewaktu peristiwa Israk Mikraj baginda memberi salam pada Nabi Muhammad SAW…Oleh kerana mengetahui kelebihan menjadi umat Nabi Muhammad maka baginda berdoa dan bermohon kepada Allah supaya diperkenankan untuk menjadi sebahagian umat Muhammad..

Maka doa Nabi Isa itu telah Allah Swt perkenankan..Sebab itu baginda diturunkan apabila hampir kiamat nanti…Seperti yang diketahui, ketika Nabi Isa diangkat ke langit dahulu, baginda masih bujang dan belum berkahwin.Turunnya baginda ke bumi, setelah berjaya membunuh dajjal laknatullah dikatakan baginda akan memerintah di dunia ini sehingga 40 tahun..dan baginda juga akan Allah temukan jodoh, diberi peluang berkahwin dan berkeluarga seperti nabi-nabi lain.


Sehingga sampai tempoh yang ALLAH beri, maka baginda akan diwafatkan..Dikatakan jasad baginda akan dikebumikan bersebelahan makam Saiyidina Umar Al-Khatab…Begitulah kisahnya..
Semoga bermanfaat dan menambah ilmu pengetahuan kita.. Aamiin
Sumber : http://liputan6terkini.blogspot.co.id